Julia Christina Eneroth

Arkitektoniska Artefakten

2015-11-30 | Portfoliopost Plansch Physcial model

Detta var det första arkitekturprojektet på arkitektskolan. Det var en uppföljning av den tidigare Mekaniska Artefakten men var nu ett enskilt arbete istället för grupparbete. En paviljong med minst ett klimatskyddat rum skulle designas baserat på den föregående uppgiften.

Platsen skulle väljas inom UB-parken i Lund. Eftersom parken redan är rättså plottrig av olika konstverk ville jag inte göra den mer rörig men jag ville inte heller göra ett alltför diskret projekt. Jag ville också göra någonting som fungerade bra ihop med Universitetsbiblioteket från 1097 i mitten av parken.

Tidig skiss
Tidig Skiss
Ganska tidigt började jag skissa på en paviljongen uppe på en stolpe likt en fågelholk. Då kunde det vara synligt på långt håll och bli ett landmärke för staden men samtidigt relativt diskret mot parken där den mörkbruna cortenstolpen smälter in väl bland de grå trädstammarna.

Jag fick massiv kritik från en av kursens assistenter när han såg mina skisser. Enligt honom var detta bara en annan "konventionell 1½-plansvilla (hans egen formulering - detta trots att det inte finns något halvt plan). Tydligen var detta ett sådant hus han ritade "varje dag på jobbet" som arkitekt och jag skulle rita "något roligt" istället. Enligt honom hade inte heller fågelholkar något med konceptet fågel att göra. Istället för att rita en byggnad inspirerad av en fågelholk skulle jag rita en byggnad som la byggnader likt hur fåglar lägger ägg eller något i den ritningen.

Till slut hittade han en (1) sak han inte hatade med förslaget - stolpen Assistenten ville att jag skulle ta bort byggnaden och bara behålla den 20 m höga cortenstolpen som min artefakt. Jag tror det var nu jag förstod hur stor konflikten mellan modernism och traditionalism var. Att göra ett hus som såg ut som ett hus var tydligen tabu och kunde inte tillåtas.

Det här fortsatte under projektet och jag var faktiskt nära att hoppa av skolan. Det var första gången jag fått sådan massiv kritik för något jag skapat och visste inte hur jag skulle hantera det. Lyckligtvis stannade jag och upptäckte att inte alla på skolan delade detta hat för traditionalism även om modernism uppenbarligen fortfarande är normen. I tvåan ritade jag till och med en teater kraftigt inspirerad av 20-talsklassicismen som jag fick bra kritik för.

Nu när jag ser tillbaka på det här projektet är jag faktiskt riktigt stolt över det och glad att det är mitt första arkitekturprojekt. Det sammanfattar mycket av vad jag tycker att arkitektur ska vara. Det är kreativt och "out of the box". Det bryter reglerna, inklusive modernismens snäva regler om att alltid göra motsatsen till de traditionella reglerna. Det är ganska galet vilket jag gillar men skär sig inte mot den omgivande miljön. Det här är vad jag vill att min arkitektur ska vara; det här är vem jag är.